Τέλος η Α’ Δημοτικού;

sofia-balloon

Αγαπημένη μου Σοφία,

Πότε πρόλαβες και τελείωσες την πρώτη σου σχολική χρονιά; Μα μόλις χτες δεν ήταν που αγοράζαμε την πρώτη σου σχολική τσάντα; Μόλις χτες δεν ήταν που κολλάγαμε ετικέτες στα νέα σου βιβλία;

Η αρχή

Είχα άγχος στην αρχή, όπως και σε κάθε αρχή, για το πως θα αντιμετώπιζες την μελέτη, για το αν θα κατάφερνες να μείνεις καθιστή στη θέση σου (ευτυχώς το σχολείο και ο δάσκαλος ξέρουν πόσο μπορούν να κάτσουν τα πρωτάκια σε μια θέση για όσο χρόνο αντέχουν), για το αν θα είσαι ήσυχη, για το αν θα κάνεις παρέες και ένα σωρό άλλα που δεν χωράει ο νους ενός ανθρώπου που δεν είναι γονιός.

Χτες ήταν η τελευταία σου μέρα στο σχολείο και ο δάσκαλος σου, σου χάρισε το πρώτο σου ποίημα. Είχες πολύ μεγάλη ανυπομονησία να το πάρεις στα χέρια σου. Όλο τον Ιούνιο ξυπνούσες με αυτήν την αγωνία : “Ποια μέρα μαμά, θα μου δώσει ο κύριος το ποίημα μου;”

Το τέλος

Μαζί με το ποίημα, ο δάσκαλος μοίρασε τις περιγραφικές αξιολογήσεις. Και έλεγε τόσο όμορφα λόγια. Και όχι μόνο ο κύριος δάσκαλος αλλά και όλων των ειδικοτήτων. Ποιος γονιός άλλωστε δεν φουσκώνει από υπερηφάνεια για την πρόοδο του παιδιού του. Και ξέρω, Σοφάκι μου, πως σε αυτές τις αξιολογήσεις γράφουν αλήθειες. Με τρόπο που ναι μεν δεν προσβάλει, αλλά αν υπήρχε κάτι ανησυχητικό θα το βλέπαμε γραμμένο. Γιατί το έχουμε ζήσει με τον αδερφό σου. Και στεναχωριόμασταν κρυφά, επειδή μας έλειπε η γνώση.

Εκτός από εσένα που μεγάλωσες όμως, μεγαλώνουμε και εμείς μαζί σου. Μεγαλώνω και εγώ και μαθαίνω πως να διαχειρίζομαι τα δικά μου παιδικά τραύματα και να μην τα πυροδοτούν οι δικές σου αντιδράσεις. Που θα πάει, θα ενηλικιωθούμε παρέα.

Αναμνήσεις

Στο σχολείο είναι έθιμο (όπως παντού υποθέτω) να παίζετε μπουγέλο και να τρώτε παγωτό. Όμως ξέχασα να σε ρωτήσω τι γεύση έφαγες! Εξάλλου χτες γινόταν πανικός παντού. Τι υπέροχα χαμόγελα βλέπαμε σε κάθε γωνιά του σχολείου. (Οι μάσκες του κορονοϊού ευτυχώς βγήκαν πριν λίγες μέρες). Αφού γυρίσατε χτες σπίτι, είδατε την στολισμένη πόρτα με μπαλόνια και μπανερ με “καλό καλοκαίρι” όπως πρότεινε η Aspaonline για να γιορτάσουμε την τελευταία μέρα!

Καλό καλοκαίρι και μην ξεχνάς να σ’αγαπάς!

Με αγάπη,

Η μαμά σου


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *