Γιατί δεν φτιάχνω ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης


Λίγες μέρες πριν έρθει ο Νοέμβρης και όλο μου το feed στα social media γέμισε για άλλη μια χρονιά ιδέες με το πως να φτιάξετε το “τέλειο” advent calendar. Την πρώτη χρονιά που αποφάσισα να το κάνω, την “πάτησα” και είπα ποτέ ξανά.

Τι σημαίνει για εμάς η περίοδος των Χριστουγέννων

Έπρεπε να ορίσω μέσα μου τί αξίες θέλω να περάσω στα παιδιά. Καταρχήν δεν μπορώ να βρω τον λόγο να τρώνε κάθε μέρα γλυκά. Δεν ξέρω τι συμβολίζει και από που ξεκίνησε η ιδέα του να βάζω σε θήκες-κουτάκια από ένα σοκολατάκι μέχρι την 25η Δεκεμβρίου. Επίσης γιατί να πρέπει να παίρνουν δώρα; Αφού πάλι θα πάρουν δώρα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Γιατί να γεμίζει το σπίτι με πράγματα μικρά-μεγάλα, είτε χειροποίητα, είτε αγοραστά; Γιατί να υπάρχει ένας τεράστιος όγκος από κουτάκια, πουγκιά και ταυτόχρονα να σπάω το κεφάλι μου με το τι να βάζω;

Τι έκανα αντ’αυτού;

Οπότε παλιότερα σκέφτηκα να φτιάξω ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης μέχρι τα Χριστούγεννα που να έχει δραστηριότητες σε 25 καρτελάκια: Να στολίσουμε δέντρο, να γράψουμε κάρτες στον Αη Βασιλη, να χορέχουμε με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, κλπ., μια για κάθε μέρα. Αυτό έγινε όταν το δεύτερο παιδί ήταν 2,5 χρονών. Το μεγαλύτερο παιδί 5 χρονών. Ε, το τι άγχος μου δημιούργησε γιατί η μικρή ήθελε να κάνει τα δικά της, γιατί είχα γεμίσει με προσδοκίες και ήταν και η περίοδος γενικά που ήμουν πολύ ζορισμένη ψυχολογικά, οπότε το πήρα πολύ στραβά.

Τι κάνω πλέον:

Κάτι που κάνουμε έτσι και αλλιώς στο σπίτι μας είναι η γωνιά εποχής. Είναι μια μικρή γωνιά σε ένα έπιπλο του σαλονιού μας- εκεί που καθόμαστε περισσότερο οικογενειακώς- και τη γεμίζουμε με διάφορα υλικά από τη φύση που βρίσκουμε ανά εποχή. Αλλάζουμε και το χρώμα του μαντηλιού από κάτω για να συμβολίζει τα χρώματα της εποχής. Αυτή τη στιγμή που το γράφω είναι γεμάτο με φθινοπωρινά φύλλα, κουκουνάρια, βελανίδια πάνω σε ένα πορτοκαλί- καφέ μαντήλι. Την άλλη εβδομάδα λοιπόν, μετά από τρεις μήνες, θα βάλουμε λιγα κλαδια από φυσικό έλατο, κατασκευές από πηλό -μια φάτνη/ αστέρια/ χιονάνθρωπο, πέτρες, ξύλα και γενικά ό,τι πιστεύουν τα παιδιά ότι συμβολίζουν τον χειμώνα. Εκεί πάνω θα βάλουμε και ένα “σπιράλ” από αλατοζύμη με 25 τρύπες και θα μετράμε από 1η του μήνα μέχρι την 25ημέρα.

Γιατί επιλέξαμε την αλατοζύμη

Για τον απλούστατο λόγο ότι θέλουμε απλά να περάσουμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και όχι αυτό του “πάρε δώρα και γλυκά μέχρι να πάρεις το μεγάλο δώρο και γλυκό”. Δεν έχω πρόβλημα με όσους το κάνουν, απλά για κάποιον εσωτερικό μου λόγο δεν ταιριάζει με εμένα σαν προσωπικότητα.

Τι έθιμα έχουμε για την περίοδο των Χριστουγέννων

Ακούμε μουσική Χριστουγεννιάτικη όλα τα απογεύματα, φτιάχνουμε κάρτες για να στείλουμε σε φίλους και συγγενείς, στέλνουμε κάρτα στον Αη Βασιλη, στολίζουμε δέντρο, βάφουμε τα τζάμια, τα στολίζουμε με χάρτινα αστέρια, φτιάχνουμε γιρλάντες από αποξηραμένα πορτοκάλια, τρυπάμε πορτοκάλια με γαρύφαλλα και τα βάζουμε στα καλοριφέρ να μυρίσει το σπίτι, φτιάχνουμε μελομακάρονα και μπισκότα με τα αρχικά τους γράμματα, διαβάζουμε Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, στολίζουμε το τραπέζι μας με κλαδιά από έλατα και ανάβουμε κεριά, ακούμε τα κάλαντα από τα παιδιά που έρχονται σπίτι μας και τους μοιράζουμε σοκολατάκια (εκτός από το να τους δίνουμε κέρματα εννοείται) και φέτος θα ανοίξουμε και το βάζο των αναμνήσεων.

Εσείς πως περνάτε την Χριστουγεννιάτικη περίοδο; Με τι έθιμα;


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *