Πόσο επηρεάζει η τηλεόραση ΚΑΙ τη διατροφή

σοκολατα-διατροφή-στην-τηλεόραση

Γενικά στο σπίτι μας έχουμε έναν κανόνα: δεν βλέπουμε τηλεόραση τις καθημερινές και γενικά αποφεύγουμε το κλασικό πρόγραμμα που δείχνουν τα κανάλια. Μέχρι πριν 2 χρόνια δεν άνοιγα ούτε τα βράδια τηλεόραση για να δω εγώ. (Ο σύζυγος δεν βλέπει σχεδόν ποτέ- προτιμάει την πιο διαδραστική του οθόνη) . Πέρυσι και φέτος έχουμε κολλήσει δυστυχώς με μια σειρά στην τηλεόραση και συνειδητοποίησα πόσο μπορεί να επηρεαστεί κανείς στο τι θα φάει την ώρα που βλέπει διαφημίσεις. Σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, κλπ σε κάνουν να θες να απλώσεις το χέρι σου μέσα στην τηλεόραση και να τα αρπάξεις να τα φας.

Το καλοκαίρι τα παιδιά, ζήσανε πρώτη φορά με τον παππού και τη γιαγιά πολλές ώρες μόνοι τους, οπότε λογικό είναι να ακολουθήσουν το δικό τους πρόγραμμα που έχουν στο σπίτικό τους, που σημαίνει πολλές ώρες στην αυλή, στον μπαξέ, στις κότες αλλά και στην τηλεόραση. Την κλασική τηλεόραση. Με διαφημίσεις, ειδήσεις, σειρές.

Γυρίζοντας στην ρουτίνα μας, πήγαμε σουπερ μάρκετ και τα παιδιά αναγνώρισαν κάποιες σαχλαμάρες μόνο και μόνο επειδή τα είχαν δει στην τηλεόραση. Δεν τα είχαν δοκιμάσει ποτέ και δεν ήξεραν τι γεύση είχαν, αλλά τα ήθελαν μόνο και μόνο γιατί φάνταζαν λαχταριστά στην τηλεόραση. Άρα οι διαφημιστές έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά.

Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει ό,τι πιστεύει στο σπιτικό του και πόσο συχνά θα είναι στο σπίτι μας τα είδη περιπτέρου. (Σε εμάς δεν μπαίνουν ποτέ. Τα τρώνε σε πάρτυ και επισκέψεις) Αλλά θεωρώ πως είναι μέσα στις υποχρεώσεις να εκπαιδευτούν και για τη σωστή διατροφή, κυρίως μέσα από το παράδειγμα μας.

Αν κρίνω από τον εαυτό μου πάντως, τους καταλαβαίνω απόλυτα. Θέλω και εγώ να φάω ό,τι βλέπω στην τηλεόραση. Οπότε, όσο είναι στο χέρι μας, ερχόμαστε σε επαφή με λιγότερες προκλήσεις.

Photo by Andriyko Podilnyk on Unsplash


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *